28 Ekim 2011 Cuma

ÖNEM SIRASI...

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhuriyet'in 88. yılı programı çerçevesinde yarın düzenlenmesi planlanan Vatan Caddesi'ndeki geçiş töreni ile akşam verilecek resepsiyonun Van'daki deprem nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

"Cumhuriyet Bayramı geçit törenleri iptal edildi
Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 500'den fazla kişinin ölmesi ve 2 bine yakın kişinin yaralanması nedeniyle ülke genelinde Cumhuriyet Bayramı geçit törenleri iptal edildi. İptal karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı.

28 Ekim 2011 Tarihli ve 28098 Sayılı Resmi Gazete'nin Genelgeler kısmında yer alan bilgiye 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri tebligat ve çelenk sunum törenleri haricindeki geçit törenleri iptal edildi. Resmi Gazete'ye göre, 23 Ekim 2011 tarihinde Van ili ve çevresinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul törenleri şeklinde icra edilmesi, tören geçişi, resepsiyon gibi diğer kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştür." denildi." (28.Ekim.2011 Sabah.com.tr) 

Aylardır şehit üstüne şehit veriyoruz. Kaç askerimiz şehit oldu. Ancak AKP hükümeti kuruluşunun onuncu yılını bir güzel kutladı...
Bugün resmi gazetede yayınlanan Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları'nın iptalini işte bu yüzden esefle kınıyorum. 


Van için içimiz kan ağlıyordu günlerdir. Ellerimiz tek bir satırı yazmaya gidemedi. Yüreğimiz bir ikinci Gölcük vakasıyla titrerken yine ahmak mütehhaitlere, mühendislere, mimarlara sövdük, bunun düpedüz bir cinatey olduğunu haykırdık. Toplu katliyam gibi bir ölümü Van'daki yurtdaşlarımızın önüne bir "kader" gibi atanlara lânetler yağdırdık... Yaşananlar  tam bir insanlık dramıdır. Tıpkı Gölcük'de olduğu gibi. 

Ancak ne var ki elli binden fazla insanımızı yitirdiğimiz Gölcük depremi ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na dair resmi geçitlerin 1999 yılında böylesi bir iptalinin olmadığını biliyoruz. 


Bu millet şimdi Van Depremi'nin ardından elbette ki sokaklara çıkıp çılgınlar gibi fener alayları düzenleyemeyecekti. Elbette bir yanımız şehitlerimize, bir yanımız Van'daki depremzedelerimize kanıyor ve "kutlamak" türünden bir coşkusallığı reddecekti yüreğimiz ve aklımız... Ama resmi geçitler ve törenler her ne olursa olsun, yapılmalıdır, yapılmalıydı. Bayramlarımız bizi birbirimize kenetleyen unsurlar çünkü. Kurban Bayramı kutlamaları da iptal edilecekse buna birşey diyemem tabii. Ancak hiç sanmıyorum!


AKP denilen "kukla hükümet" kendi payına düşen kısmını almıştır Van Depremi'nin. Ve çok yazık ki ölülerimizin üstüne basarak Cumhuriyet'imizin üzerine çullanmıştır. Van'da kanayan yaramıza bir neşter de o atmış ve acımızı üçe beşe katlamıştır. 

Üzüntümüz şehitlerimizeydi, Van eklendi üzerine en acı şekliyle. Şimdi üzüntümüz üçlendi. Cumhuriyetimiz fırsat ele geçmişken gırtlağından sıkılıyor ve boğulmaya çalışılıyor ne yazık!

Şimdi tek bir soru geliyor aklıma; AKP Cumhuriyetten daha mı önemliydi de onca şehit varken kendi kuruluşunun onuncu yılını kutladı da, şimdi Cumhuriyet'e Vatan Caddesinde yapılacak mütevazı bir resmi geçit çok görülüyor acaba?

JALE ALTUNEL
28. Ekim. 2011

Hiç yorum yok :